Kuchnia
roślinna, czyli wegańska, to najbardziej rygorystyczna odmiana
wegetarianizmu. Decydując się na zmianę swojego dotychczasowego
sposobu żywienia warto dowiedzieć się najpierw jak najwięcej, aby
móc zbilansować swój plan żywieniowy, dostarczając do organizmu
wszelkich, niezbędnych substancji odżywczych.
Najbezpieczniejszym
rozwiązaniem będzie wycieczka po wegańskich restauracjach. Z
dostępnych kart dań można dowiedzieć się jak w poprawny sposób
komponować potrawy i jakich składników można używać. Produkty,
na których opiera się weganizm to:
-
pszenica, ryż, żyto, proso, owies, oraz owoce i warzywa
-
orzechy, grzyby, rośliny oleiste (siemię lniane, słonecznik, sezam i pestki dyni) i glony morskie
-
mleko pochodzenia roślinnego, czyli między innymi ryżowe i sojowe,
-
ser twarogowym otrzymywanym z mleka sojowego, czyli popularne tofu
-
cukier - specjaliści jednak zalecają w miarę rozsądne użytkowanie go.
Poniżej
przedstawimy kilka propozycji dań, które można znaleźć w
wegańskiej restauracji.
Śniadania:
-
Owoce lub owocowy szejk - najprostszy sposób na dostarczenie do organizmu wszystkich witamin dających energię na cały dzień.
-
Mleko roślinne z płatkami i owocami - tradycyjne mleko w diecie wegańskiej zastępowane jest mlekiem sojowym.
-
Kanapki - dieta wegańska nie wyklucza spożywania chleba. Na kanapkach może znaleźć się na przykład tofu, pasztet sojowy bądź hummus.
Obiady:
-
Warzywa z ryżem.
-
Makaron z suszonymi pomidorami i oliwkami.
-
Zupa pomidorowa z mleczkiem kokosowym.
-
Kolacje:
-
Ryż zapiekany z jabłkiem.
-
Owsianka z mleka roślinnego.
-
Smothie bananowe.
Desery:
-
Wegański makowiec.
-
Budyń jaglany.
-
Shake owocowy.
Podobne
propozycje znajdą się w większości kart dań wegańskich
restauracji. Jak widać dieta bezmięsna nie musi być oparta jedynie
na nieprzetworzonych warzywach i owocach.
Czy
dieta wegańska jest kosztowna?
Na
to pytanie mnóstwo osób stara się znaleźć klarowną odpowiedź.
Jest ona jednak jednoznaczna i przecząca. Weganizm jest oszczędny,
czego najlepszy dowód można znaleźć odwiedzając restauracje
serwujące wege potrawy. Początki samodzielnego przygotowywania dań
kuchni roślinnej bywają trudne. Już po pierwszych dniach widać,
że potrzebne są nieograniczone pokłady kreatywności, aby
codzienne menu nie było monotonne. Dziś, w trosce o zapracowanych
weganów, powstają liczne restauracje, w których można nabyć
atrakcyjne cenowo karnety. Kucharze przygotują dania i dostarczą je
pod same drzwi - tyczy się to zarówno śniadań, obiadów, jak i
kolacji.
Wyznając
ideę weganizmu nie można zapominać o swoim zdrowiu. Kucharze,
którzy mają wieloletnie doświadczenie w branży doskonale wiedzą
jak trudno jest sprostać wegańskim obowiązkom, mając na uwadze
kwestie zdrowotne. Pewne niedobory są naturalnie występującym
zjawiskiem. Mleko, serki, nabiał i mięso można zastąpić soją
lub tofu, niemniej jednak ich właściwości nie są takie same, jak
w produktach zwierzęcych. Składniki odżywcze należy więc
uzupełniać, sięgając po zestawy witaminowe z apteki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz