piątek, 28 października 2016

Kuchnia roślinna i żywienie na diecie w restauracji wegańskiej

Kuchnia roślinna, czyli wegańska, to najbardziej rygorystyczna odmiana wegetarianizmu. Decydując się na zmianę swojego dotychczasowego sposobu żywienia warto dowiedzieć się najpierw jak najwięcej, aby móc zbilansować swój plan żywieniowy, dostarczając do organizmu wszelkich, niezbędnych substancji odżywczych.
Najbezpieczniejszym rozwiązaniem będzie wycieczka po wegańskich restauracjach. Z dostępnych kart dań można dowiedzieć się jak w poprawny sposób komponować potrawy i jakich składników można używać. Produkty, na których opiera się weganizm to:

  • pszenica, ryż, żyto, proso, owies, oraz owoce i warzywa
  • orzechy, grzyby, rośliny oleiste (siemię lniane, słonecznik, sezam i pestki dyni) i glony morskie
  • mleko pochodzenia roślinnego, czyli między innymi ryżowe i sojowe,
  • ser twarogowym otrzymywanym z mleka sojowego, czyli popularne tofu
  • cukier - specjaliści jednak zalecają w miarę rozsądne użytkowanie go.
Poniżej przedstawimy kilka propozycji dań, które można znaleźć w wegańskiej restauracji.
Śniadania:
  • Owoce lub owocowy szejk - najprostszy sposób na dostarczenie do organizmu wszystkich witamin dających energię na cały dzień.
  • Mleko roślinne z płatkami i owocami - tradycyjne mleko w diecie wegańskiej zastępowane jest mlekiem sojowym.
  • Kanapki - dieta wegańska nie wyklucza spożywania chleba. Na kanapkach może znaleźć się na przykład tofu, pasztet sojowy bądź hummus.
Obiady:
  • Warzywa z ryżem.
  • Makaron z suszonymi pomidorami i oliwkami.
  • Zupa pomidorowa z mleczkiem kokosowym.
  • Kolacje:
  • Ryż zapiekany z jabłkiem.
  • Owsianka z mleka roślinnego.
  • Smothie bananowe.
Desery:
  • Wegański makowiec.
  • Budyń jaglany.
  • Shake owocowy.
Podobne propozycje znajdą się w większości kart dań wegańskich restauracji. Jak widać dieta bezmięsna nie musi być oparta jedynie na nieprzetworzonych warzywach i owocach. 
 
Czy dieta wegańska jest kosztowna?
Na to pytanie mnóstwo osób stara się znaleźć klarowną odpowiedź. Jest ona jednak jednoznaczna i przecząca. Weganizm jest oszczędny, czego najlepszy dowód można znaleźć odwiedzając restauracje serwujące wege potrawy. Początki samodzielnego przygotowywania dań kuchni roślinnej bywają trudne. Już po pierwszych dniach widać, że potrzebne są nieograniczone pokłady kreatywności, aby codzienne menu nie było monotonne. Dziś, w trosce o zapracowanych weganów, powstają liczne restauracje, w których można nabyć atrakcyjne cenowo karnety. Kucharze przygotują dania i dostarczą je pod same drzwi - tyczy się to zarówno śniadań, obiadów, jak i kolacji. 
 
Wyznając ideę weganizmu nie można zapominać o swoim zdrowiu. Kucharze, którzy mają wieloletnie doświadczenie w branży doskonale wiedzą jak trudno jest sprostać wegańskim obowiązkom, mając na uwadze kwestie zdrowotne. Pewne niedobory są naturalnie występującym zjawiskiem. Mleko, serki, nabiał i mięso można zastąpić soją lub tofu, niemniej jednak ich właściwości nie są takie same, jak w produktach zwierzęcych. Składniki odżywcze należy więc uzupełniać, sięgając po zestawy witaminowe z apteki. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz